eng | ita  
 
     
eng | ita
Strictly aligned along the street, the new housing structure stands out from the surroundings with its white colour, which serves as a flat canvas for the mustard-yellow composition of the openings. These windows, in two different sizes, create a vibrant and binomial play of open/closed. Entrance to the different housing units, either the duplexes on the ground floor or the rest of the apartments, is achieved through the inner courtyard. Here the secondary, southeast facade results in more articulation in terms of volume, highlighting a continuous covered balcony that connects the mesh-covered exterior staircase with the different units. Both the facade's disposition of openings and its colour palette recall the street appearance. The north-south orientation of the two facades has an effect on the disposition of inside spaces, relative to the sleeping areas placed at north and living areas paced at south. Summer solar radiation on housing units is controlled through a walkway balcony/brise soleil screen, which depth is evaluated in order to respond in a best way to the different variation of solar radiation, both in summer and winter. On the north side, full shutter panels work as further protection by cold north winds.

photography
pierluigi dessì

 
info projects activities